In Micha 5 wordt de stad Betlehem aangesproken alsof het een persoon is. Ook al is Betlehem maar klein, toch zal uit deze stad iemand voortkomen die door God tot leider over Israël wordt aangesteld. Hij zal afstammen van een heel oude familie. Met die oude familie wordt het koningshuis van David bedoeld. David werd namelijk geboren in Betlehem. Stel je voor dat er een jongen uit Minnertsga met één van de Nederlandse prinsessen trouwt. Zal dat dan iets veranderen? Komen we vaker in het nieuws? Krijgen we meer voor elkaar bij de gemeente? Wie weet!
Hoe moest dat voor de inwoners van Betlehem zelf gevoeld hebben dat hun dorp zo bekend is geworden? In onze wereld lijkt het grote en het massale altijd de overhand te nemen. Grote wereldleiders hebben het voor het zeggen, grote bedrijven spelen de kleine bedrijven van het toneel en grote merken strijken met de eer en verdienen daardoor meer. Terwijl juist bij deze mensen, bedrijven en merken er veel fout gaat. Machtsmisbruik, uitbuiting en uitputting van de aarde voeren de boventoon.
In het gedeelte wat we in Micha lezen wordt de nieuwe leider zo anders beschreven. De nieuwe leider heeft een speciale band met God. Hij regeert niet op een manier die hem zelf goed uitkomt of op grond van zijn eigen kracht, maar God geeft hem kracht en inzicht. Zo zal hij heersen over de hele wereld. Het gedeelte eindigt met de zin: ‘En hij zal vrede brengen’.
In de aankomende week leven we naar kerst toe. Het feest, waarbij juist het kleine groots gevierd mag worden. Wat is het toch een wonder dat Jezus voor ons op aarde gekomen is en dat dit nieuws nog steeds verkondigd wordt, zelfs in het kleine dorp Minnertsga mag dit in onze harten doordringen. Laten we met elkaar op weg gaan, de weg van het kleine en hulpeloze, van het kwetsbare en zwakke. Want dat zijn we allemaal niet waar?
Tjikke de Jong