Bethlehem, een dorp zoals vele andere dorpen in Israël. Niets bijzonders, en toch… Toch was het dit kleine dorp waar de geslachtslijn van Jezus begon. Het was niet de grote stad Jeruzalem, die ongeveer tien kilometer verderop ligt. God kiest voor Bethlehem. Dit begint al in 1 Samuel 16. Samuel wordt eropuit gestuurd om een nieuwe koning te zalven.

God maakt Samuel duidelijk dat het een zoon van Isaï moet zijn. Samuel komt in Bethlehem en Isaï laat hem zijn zeven zonen zien. Hoewel Samuel ervan overtuigd is dat één van deze jongens de nieuwe koning moet worden, denkt God daar anders over. God maakt Samuel duidelijk dat het niet om het uiterlijk gaat, maar om het hart. Uiteindelijk wordt David uit de velden geroepen en gezalfd als koning. David, de jongen uit het kleine dorpje Bethlehem. Als we naar de naam van dit kleine dorp kijken, ontdekken we iets opmerkelijks. Jezus verbindt in het bekende gebed, het ‘Onze Vader’, brood met vergeving. Hij zegt: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze schulden.’ (Mat. 6:11-12).

Bethlehem betekent het ‘huis van brood’. In het oude Hebreeuws heeft elke letter een bepaalde waarde. Wanneer we de waarde van de naam Bethlehem optellen, komen we uit op het getal 490, oftewel 7 keer 70. Petrus vraagt op een gegeven moment aan Jezus: ‘Hoe vaak moet ik mensen vergeven?’ Jezus antwoordt: ‘We moeten elkaar 7 keer 70 keer vergeven.’ De naam Bethlehem verbindt dus brood met vergeving. Jezus verbindt brood ook met vergeving tijdens het laatste avondmaal. In Lucas 22:19 staat geschreven dat Jezus het brood brak. Het brood staat voor zijn lichaam, en later zegt hij dat zijn lichaam
gegeven wordt voor de vergeving van zonden. Jezus werd niet zomaar in Bethlehem geboren. In de naam Bethlehem ligt een verborgen schat. Een schat die verwijst naar wat Jezus zou doen in zijn leven. Deze schat maakt ons duidelijk dat het kleine kindje Jezus, geboren in een stal, geen gewoon kind was. Hij zou een nieuw licht laten schijnen in Israël, en later ook over de rest van de aarde.

PR. J. Nentjes